I am so lonely |
Kokosowo - czereśniowy/wiśniowy chlebek bananowy/ Coconut and cherry banana bread
Składniki:
125g masła o temp. pokojowej
4 małe/średnie banany, najlepiej b. dojrzałe
150g cukru kryształ (użyłam złocistego)
2 jajka (użyłam Large)
175g mąki pszennej (podejrzewam, że można zastąpić orkiszową)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
100g wiórków kokosowych
100g suszonych czereśni lub wiśni (użyłam sour cherries, czyli wiśni - tych samych, których używam do brownies)
Nagrzej piekarnik do 170 stopni. Wysmaruj formę do chlebków masłem lub użyj papierowej formy. W rondelku rozpuść masło, odstaw do ostudzenia, w tym czasie rozdrobnij banany na papkę. Przelej ostygłe masło do misy, dodaj cukier i utrzyj, dodaj bananową papkę i jajka, wymieszaj. Następnie dodaj mąkę, proszek i sodę. Na końcu wsyp wiórki i wiśnie. Wymieszaj dobrze i przelej do formy. Piecz ok. 50 minut - w zależności od piekarnika, chlebek może być gotowy już po 45 minutach - powinien być sprężysty i łatwo odchodzić od formy. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj 10 minut przed wyjęciem.
Chlebek jest, podobnie jak wersja Sophie Dahl, wilgotny i łatwo się rozpada, kokos i wiśnie dostarczają jednak nowych, przyjemnych wrażeń.
Nie wątpię, że jest obłędny. Ja, co prawda, nie próbowałam tego Sophie Dahl, mam swoją wersję,ale też jest uzależniająca, a zapach podczas pieczenia boski.
ReplyDeleteMyślę, że częściej jednak będę robić wersję Sophie, ale i ten wejdzie do katalogu ulubionych:-) zwłaszcza, że M bardziej smakował, niż Sophiny:-) Mieliśmy niespodziewanych gości i też komplementowali.
ReplyDeleteMuszę spróbować!
ReplyDeleteO, bardzo fajny przepis. Sprobuje przy najblizszych gnijacych bananach. ;)
ReplyDeleteA ja chlebka bananowego nigdy nie robiłam..
ReplyDeleteNigella niby nie wyrzuca żywności ale jak patrzę na jej przepisy z cyklu "o, robiłam to z resztek w lodówce" to się zastanawiam czy trzyma w lodówce pół supermarketu:)
Atrio,
ReplyDeletebardzo chciałabym mieć spiżarnię, i to tak dużą, jak Nigelli:-)