13/09/2009

Green curry

Wciąż jeszcze myślę o Julie & Julia. Oglądałam wywiad z Norą Ephron w porannym programie BBC, kiedy opowiadała o tym, jak przed rozpoczęciem pracy nad filmem rozmawiała z Meryl Streep o wyglądzie Julii Child, i Streep dosłownie UROSŁA na jej oczach. Otóż Julia miała 185 cm wzrostu i była grubokoścista (w filmie są dowcipne nawiązania do jej imponującej postury), natomiast Meryl ma niecałe 170 - wiadomo, że kamera dodaje kilogramów i wzrostu, ale mimo wszystko aktorce udaje się wyglądać na większą niż jest. I pomyśleć, że gdyby Julia była drobna i ładna, prawdopodobnie wyszłaby wcześnie za mąż i wiodła życie żony "przy mężu" i nigdy nie zrewolucjonizowałaby amerykańskich kuchni. Jak sama mówiła, dlatego że była tak wysoka, wyszła za mąż dobrze po trzydziestce, będąc dziewicą, ale za to za miłość jej życia, pełnego uroku mężczyznę, który ją wielbił, i zapoznała Amerykę z bogactwem francuskiej kuchni.
W naszym domu to nie ja gotuję, lecz mój mąż, i, jak wspomniałam wczoraj, wypróbował

właśnie przepis z nowej książki kucharskiej Ricka Steina. Pojechaliśmy do Southampton okrężną drogą, gdyż właśnie zaczął się tam doroczny Boat Show, jedna z największych na świecie wystaw łodzi i jachtów. Przekroczywszy progi brzydkiego, industrialnie wyglądającego budynku, znaleźliśmy się w raju azjatyckiego jedzenia. Półki uginały się pod puszkami, słojami i butelkami pełnymi rambutanów i liczi i innych nieznanych mi owoców w syropie, przeróżnych past curry (do czerwonego i zielonego curry, i do curry tajskich i malezyjskich), przypraw suszonych i świeżych, mnóstwo rodzajów sosów chilli, chińskich zupek instant (z tym, że to były "chińskie zupki" z Chin, a nie wyprodukowane w fabryce tutaj), rozmaitych rodzajów klusek (noodles), a także świeżych egzotycznych owoców, warzyw (pomelo, mikroskopijnej wielkości bakłażany) oraz gotowych dań, np. dumplings (okrągłe "pierogi" z różnymi nadzieniami) z...rzepą (turnip dumplings). Kupiliśmy świeże liście kaffir lime (proszę napisać w komentarzu, jeśli ktoś wie, jak to jest po polsku), noodles z mąki gryczanej i ze słodkich ziemniaków, świeży pęk curry, pastę z krewetek, suszone strąki chilli, japońskie słodycze mochi (gotowane na parze "pyzy" z mąki ryżowej, nadziewane słodką pastą z czerwonej fasoli azuki). Żałuję, że nie kupiłam "knedli" z rzepą, ale na pewno pojedziemy tam jeszcze nieraz.
Zielone curry ze świeżymi liśćmi kaffir lime, curry i shrimp paste miało bardzo autentyczny aromat i intensywniejszy niż zwykle smak. Bardzo lubię kuchnie azjatyckie, z wyjątkiem chińskiej, a to z powodu ich uwielbienia dla MSG (monosodium glutamate).

5 comments:

  1. W małej ksiażeczce o przyprawach, wydanej ponad 10 lat temu przez wydawnictwo Wiedza i Życie, kaffir lime nazywają cytryną indyjską, w sieci natomiast spotykam cytrus pofałdowany. Pewna jest nazwa łacińska Citrus hystrix :)

    ReplyDelete
  2. Dzięki Bee. Ta cytryna indyjska to mi się bardziej kojarzy z lemongrass, czyli trawa cytrynowa. A to zupełnie inna roślinka:-) niż kaffir lime. Obie chyba częściej używane w kuchni tajskiej czy wietnamskiej, niż hinduskiej. Chyba czas, żeby W i Ż, lub inne wydawnictwo, wydało nowy przewodnik po azjatyckich składnikach.

    ReplyDelete
  3. Wciąz tez nie obejzalem Julie+Julia, ale z kronikarskiego obowiazku napewno to zrobie:)
    Jednym z Twoich ulubionych filmow jest Notting Hill-moim tez hehe i zlozylo sie tak ze dosyc czesto robie za "przewodnika" dla wloskich i hiszpanskich turystow szukajacych niebieskich drzwi:))
    A jezeli chodzi o nazewnictwo przypraw etc uwazam ze powinnismy sie przestawic na zangielszczone (jak juz zrobilismy w wielu innych dziedzinach)lub zfrancuzione(sic!)nawet ze wzgledow utylitarnych. Przyklad: przegrzebki-scallops- coquilles st.jacques:)
    Pozdrawiam:)

    ReplyDelete
  4. Drzwi ponoç przemalowano na czarno?:-)
    Ja też czasem robię za przewodnika po starej stolicy Wessexu i bardzo to lubię.
    Ciekawa jestem, czy film Ci się spodoba.
    Pozdrawiam,
    Ania

    ReplyDelete
  5. Aniu, przydałoby się. Zdecydowanie :)

    ReplyDelete

Kłaniam się!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails