08/01/2010

Ab ovo

W zimowe dni śniadania muszą rozgrzewać i sycić. Płatki czy muesli z mlekiem sojowym zaspokakają głód tylko na parę godzin - po takim śniadaniu już o 11 jestem głodna. Z owsianką ze szkockich płatków owsianych, cynamonem i miodem, konkurować może tylko jajko na miękko z pełnoziarnistym tostem. Taki zestaw: kawałki tosta nurzane w jajku nazywa się tu egg and soldiers (egg -jajko, soldiers -żołnierze) - ta nazwa zainspirowała projektanta tej podstawki:


Jak zawsze, proste okazuje się genialne - tost i jajko na jednym talerzyku:



Amerykański pisarz Paul Theraux, który spędził wiele miesięcy podróżując po Wyspach i potem zawarł refleksje  z tej eskapady w książce pt. Kingdom by the Sea, napisał w niej, że dziwiło go ilekroć tubylec mówił mu o jakimś zabawnym aspekcie USA i Amerykanów. "To mówią ludzie, którzy zakładają małe, zrobione na drutach czapeczki na jajka?!"Miał oczywiście na myśli ocieplacz na jajka, czyli egg cosy. Tu ocieplacz z tkaniny:


Mój toster spisuje się na razie bez zarzutu, ale gdyby, odpukać, wyzionął ducha, chciałabym kupić ten nowy (i nowatorski), przezroczysty dizajn Magimixa:


3 comments:

  1. Ale fajne wynalazki! Ale nie jestem pewna, czy "egg soldiers" to wynalazek brytyjski. W albumie jest taka martwą naturę Gotthardta de Wediga (1583-1641), na ktorej widać dokładnie to, co opisujesz. Jajko jest w poziomie, wyjada się chyba wygodniej! Nie wiem, czy w komentarzu da sie wkleic zdjęcie, ale mam takie.

    ReplyDelete
  2. Nie wiem, kto pierwszy wpadł na to że kawałki tosta maczane w żółtku są smaczne, informacje, które znalazłam w sieci, zdają się wskazywać na to, że Anglicy. Co do nazwy - istnieje kilka hipotez, jedna z nich jest taka, że prostokątne kawałki tosta trzymają się prosto i sztywno, jak żołnierze.

    ReplyDelete
  3. Ta martwa natura rzeczywiście przedstawia egg and soldiers! Z zatem może Holendrzy byli pierwsi?;-)

    ReplyDelete

Kłaniam się!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails