tag:blogger.com,1999:blog-2896229148444196183.post6298989867194607341..comments2023-11-28T11:01:22.274+00:00Comments on Backwards in high heels: Polska kuchnia najlepsza nie po polsku, albo...Anonymoushttp://www.blogger.com/profile/06174641202546306052noreply@blogger.comBlogger15125tag:blogger.com,1999:blog-2896229148444196183.post-82327826916893762072012-05-31T12:40:05.861+01:002012-05-31T12:40:05.861+01:00To prawda, mnie też baaardzo brakuje książek kucha...To prawda, mnie też baaardzo brakuje książek kucharskich z polskimi daniami w nowych odsłonach. Na razie można pojawiają się one na niektórych blogach, ale przeważnie nawet tam rządzi kuchnia włoska i pseudofrancuska. Co nie znaczy, że zła. Książkę dodaję do wishlisty, która ciągle się wydłuża...Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2896229148444196183.post-39732331436298738852012-05-27T15:04:33.937+01:002012-05-27T15:04:33.937+01:00Bardzo podoba mi się tytuł pierwszej książki - &qu...Bardzo podoba mi się tytuł pierwszej książki - "dżem z płatków róży" brzmi bardzo zmysłowo i prawie orientalnie :) Co do chruscików, to nie jestem akurat wielką ich fanką, ale z wielkim zaskoczeniem odkryłam, że są niezwykle popularne... w Nicei, gdzie tradycyjnie podaje się je w czasie karnawału. Nicejski chrust od polskiego różni się tylko dodatkiem wody z kwiatów pomarańczy i chyba już zawsze będę się zastanawiać, skąd się tu wziął ;)katasia_khttps://www.blogger.com/profile/05535915994731041079noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2896229148444196183.post-51139194721880372592012-05-25T20:46:37.796+01:002012-05-25T20:46:37.796+01:00Książkę Zatorskiej też sobie kupiłam. Właśnie ze w...Książkę Zatorskiej też sobie kupiłam. Właśnie ze względu na walory estetyczne. Nostalgia to niekoniecznie to, co lubię najbardziej, ale muszę przyznać, że książka jest piękna. Napewno będzie wspaniałym prezentem dla znajomych zainteresowanych polskimi kulinariami.mayahttps://www.blogger.com/profile/06000046859589462771noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2896229148444196183.post-60881794163441280682012-05-25T12:40:47.433+01:002012-05-25T12:40:47.433+01:00Aniu,
Twój blog był jednym z pierwszych miejsc, g...Aniu,<br /><br />Twój blog był jednym z pierwszych miejsc, gdzie natknęłam się na info o tej książce:-) Ja dorastałam zupełnie gdzie indziej, ale wyobrażam sobie, jak ta książka mogła Cię wzruszyć.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/06174641202546306052noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2896229148444196183.post-18651129645597450992012-05-24T15:56:48.674+01:002012-05-24T15:56:48.674+01:00To chyba jedyna ksiazka kucharska, przy ktorej sie...To chyba jedyna ksiazka kucharska, przy ktorej sie mocno wzruszylam ;) Dla mnie jest tym bardziej wyjatkowa, ze duzo miejsca zajmuja moje rodzinne strony i nawet pojawia sie zdjecie mojego liceum - Beata musiala sie gdzies mijac na korytarzach z moimi rodzicami ;)Aniahttps://www.blogger.com/profile/16040375307541474633noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2896229148444196183.post-68173057975797479812012-05-18T10:20:47.362+01:002012-05-18T10:20:47.362+01:00Moniko,
dziękuję za komentarz i za obserwowanie:-...Moniko,<br /><br />dziękuję za komentarz i za obserwowanie:-)<br />Wielkie dzięki też za polecenie Caramelo - już kończę, bardzo mi się podobała. Nie obiecuję, że napiszę recenzję, ale na pewno będę tę książkę polecała (choć chyba nie wyszła po polsku, więc tylko czytającym po angielsku).Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/06174641202546306052noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2896229148444196183.post-31148787414542226902012-05-16T21:02:03.988+01:002012-05-16T21:02:03.988+01:00Są książki kulinarne, a kiedy będzie recenzja smak...Są książki kulinarne, a kiedy będzie recenzja smakowitego "Caramelo"? Czytałam u Chihiro, że jesteś w trakcie. Jestem strasznie ciekawa Twojej opinii! <br /><br />Pozdrawiam,<br /><br />Monika<br /><br />http://poczytalnosc.blogspot.com/Monikahttps://www.blogger.com/profile/02567835145892953355noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2896229148444196183.post-75420099017755160532012-05-16T11:51:46.696+01:002012-05-16T11:51:46.696+01:00Michu,
jak miło Cię widzieć, dzięki za komentarz....Michu,<br /><br />jak miło Cię widzieć, dzięki za komentarz. Cieszę się bardzo, że pojawiłeś się w nowej, zachłannej;-) odsłonie.<br /><br />Agnieszko,<br /><br />jej wielkie zalety to wspaniałe zdjęcia i nostalgiczny, ciepły ton. Zatem - polecam, chociaż nie bez zastrzeżeń;-)<br /><br />Peek-a- boo,<br /><br />tak, mają być kolejne trzy części - jedna na każdą porę roku. Będę wypatrywać - jestem ciekawa, czy w przepisach wyjdą poza klasykę;-)<br /><br />Bee,<br /><br />wydaje mi się, że powodów takiego stanu rzeczy jest kilka - brak akademii kulinarnych na światowym poziomie, które kształciłyby nowe talenty - nie tylko szefów, ale także stylistów potraw, czy home economists (nie ma chyba polskiej nazwy) - to są osoby, które czuwają nad jakością i proporcjami składników, sprzętem używanym do gotowania etc; brak redaktorów wyspecjalizowanych li tylko w tematyce kulinarnej, których zadaniem jest łowienie i szlifowanie nowych talentów; koszty - wydanie tak bpgato ilustrowanej książki kosztuje więcej, a myślę, że w Pl jeszcze wielu wydawców obawia się wydawać tak drogie książki. Rose Petal... jest książką niszową i wydaną bardzo starannie, i dlatego w UK kosztuje np. dwa razy tyle, co książki Nigelli czy Jamiego, które są równie pieczołowicie wydane, ale sprzedają się w milionach egzemplarzy - ekonomia skali.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/06174641202546306052noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2896229148444196183.post-17725166984333749542012-05-16T11:32:35.225+01:002012-05-16T11:32:35.225+01:00Kochani,
nie napisałam w tekście o bardzo ważnym ...Kochani,<br /><br />nie napisałam w tekście o bardzo ważnym minusie tej publikacji: wiele z 53 przepisów podaje takie ilości składników, jakby autorka wychodziła z założenia, że w Pl rozrodczość jest na poziomie przedwojennym, albo że korzystamy z nich przygotowując przyjęcie pokomunijne!;-) Np używając proporcji na pierogi, zużyjemy 1 kg mąki, i musimy gdzieś znaleźć skrzata domowego, który cierpliwie ulepi ok. 120 pierogów! Zatem - ostrzegam! Gotować z niej może osoba doświadczona w gotowaniu polskich potraw, która sobie obliczy nowe, zmniejszone proporcje - o co w przypadku cudzoziemców trudno. Przygotujcie się zatem na prośby o pomoc od obdarowanych;-)<br /><br />Ptasiu,<br /><br />tak, tylko z powyzszym zastrzeżeniem;-) Cieszę się, że wyjdzie książka Liski, mam jednak nadzieję, że wszystkie przepisy są tak rygorystycznie testowane w tzw. test kitchen, z home economists, jak w przypadku brytyjskich szefów kuchni, po drugie nie wiem, jaki jest poziom jej redaktora/ów, jeśli chodzi o wiedzę kulinarną - a powinien być bardzo wysoki, by wychwycić błędy merytoryczne, które się czasem u niej pojawiają - to konstruktywna krytyka z mojej strony;-) Zdaję sobie sprawę, że curries nie są nawet w 1/10 tak popularne w Pl, jak w UK, ale nazywanie potrawy "curry z sosem" wprowadza niepotrzebne zamieszanie, i zważywszy, że curry to z tamilskiego "sos", jest masłem maślanym.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/06174641202546306052noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2896229148444196183.post-46394994175888267522012-05-16T09:40:00.364+01:002012-05-16T09:40:00.364+01:00To ja jeszcze dorzucę dwa grosze, że Liska z White...To ja jeszcze dorzucę dwa grosze, że Liska z Whiteplate przygotowuje się do wydania książki, zajawka na blogu wyglądała ciekawie (na pewno na poziomie jeśli chodzi o styl). Kupiłam też patriotycznie książkę Dorotuś, stoi na półce, ale jeśli piekę z jej przepisów to... sięgam do bloga. Natomiast dostałam ostatnio w prezencie taką wspominkową "Zapach świeżych malin", lecz proporcje wspomnień do przepisów 2:1, tak na oko.ptasiahttps://www.blogger.com/profile/00666019708324008621noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2896229148444196183.post-79613524967392309732012-05-15T23:26:44.798+01:002012-05-15T23:26:44.798+01:00Mam ją już od jakiegoś czasu na liście i będzie ku...Mam ją już od jakiegoś czasu na liście i będzie kupiona w czasie najbliższych zakupów na Amazonie. Zapowiada się fantastycznie a kulinarne wspomienia uwielbiam!<br /><br />Aniu, coś jest w tym, co piszesz. Nie pamiętam,kiedy kupiłam ostatnio polską książkę kulinarną. Wydaną w Polsce, po polsku i o polskiej kuchni. A chciałabym. Ostatnio, chyba 2 czy 3 lata temu zakupiłam książkę o kuchni rosyjskiej, a wcześniej o dawnej polskiej kuchni. A chciałabym coś nowocześnie opracowanego i wydanego, ze współczesnymi wersjami tradycyjnych dań, dopracowanymi przepisami i dobrymi zdjęciami. Za dużo chcę?Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/12893738605280213723noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2896229148444196183.post-25504415615892394302012-05-15T19:09:45.286+01:002012-05-15T19:09:45.286+01:00ogladałam kiedys rose petal jam w empiku, jest fak...ogladałam kiedys rose petal jam w empiku, jest faktycznie piekny ale cena niestety zaporowa. teraz jest juz cięzki do kupienia w polskich ksiegarniach. Podobno autorzy planuja wydac jeszcze trzy części, każda ma odpowiadac innej porze roku (rsj to zdaje sie lato). Następna chyba będzie zima, wydana na jesieni.peek-a-boohttp://buksy.wordpress.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2896229148444196183.post-3820094268082467312012-05-15T18:06:40.916+01:002012-05-15T18:06:40.916+01:00Mam ta ksiazke na liscie zyczen w amazonie, ale si...Mam ta ksiazke na liscie zyczen w amazonie, ale sie wstrzymuje caly czas z kupnem. Sama nie wiem czemu - no dobra, ostatnio kupuje za duzo ksiazek, ale jest to syndrom opuszczania "taniej" Ameryki ;) Na pewno ja kupie przed wyjazdem, bo slyszalam o niej juz wiele dobrego a Twoje slowa tylko mnie utwierdzily w przekonaniu, ze warto:)Agnieszkahttps://www.blogger.com/profile/02461947680891330587noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2896229148444196183.post-37854630517839237872012-05-15T13:38:26.693+01:002012-05-15T13:38:26.693+01:00Chętnie zapoznałbym się z książką, przyjdzie mi je...Chętnie zapoznałbym się z książką, przyjdzie mi jednak na kolejne zakupy 'dla przyjemności' poczekać. Zawsze lubiłem wspomnienia, to jak wchodzenie do czyjegoś intymnego świata.<br />Naleśniki z twarogiem tak, z ricottą to nie to samo. Łatwo mi jednak pisać, kiedy w Holandii w wielu miastach są polskie sklepy...<br />Firanka z okładki jest też bardzo polska.Michhttps://www.blogger.com/profile/10868779314262362556noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2896229148444196183.post-87882080006846938592012-05-15T12:13:35.392+01:002012-05-15T12:13:35.392+01:00Jak tylko ją zobaczyłam na Amazonie, pomyślałam, ż...Jak tylko ją zobaczyłam na Amazonie, pomyślałam, że to byłby dobry prezent dla cudzoziemca z zacięciem kulinarnym (typu pamiątka z Polski, zamiast albumu o Łazienkach, CD z utworami Chopina czy flaszką Żubrówki) i Twoja recenzja mnie w tym utwierdziła.ptasiahttps://www.blogger.com/profile/00666019708324008621noreply@blogger.com